Abonnemang märkta
med Bra Miljöval

Vi är stolta över att kunna meddela att vi officiellt har tilldelats Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval!
Detta är en stor milstolpe för oss och det visar vårt engagemang för miljön.
Märket gäller alla våra abonnemang och är ett bevis på den höga standard vi upprätthåller.
Tillsammans gör vi skillnad för att skapa en bättre värld.
Beställ ett abonnemang märkt med Bra Miljöval här.

Om Bra Miljöval​

Bra Miljöval är en oberoende miljömärkning  hos Sveriges största miljöorganisation Naturskyddsföreningen. Kriterierna för licenstagare är strikta och under ständig utveckling. Produkter och tjänster som bär märkningen Bra Miljöval utvecklas kontinuerligt för att bli skonsammare för hälsan, klimatet och miljön.

Till Bra Miljövals hemsida

Detta gör vi

Reparation

Våra kunder som har mobilabonnemang hos oss ska enkelt kunna reparera telefonen till ett fördelaktigt pris. ​

Återvinning

Vi jobbar ständigt och aktivt för att våra kunder ska återvinna sin mobiltelefon så att den tas tillvara på bästa sätt. ​

Information

Vi tipsar om hur man användare mobilen på ett miljöriktigt sätt. ​

Tips på vad du kan göra

Köp begagnat – bra för dig och plånboken​

En begagnad mobil är bra
på många sätt. Dels är det
bra för miljön men också
plånboken.

Läs mer om fördelarna med
att välja begagnat, samt hur
du gör för att köpa.

Ta hand om dina saker så håller de längre​

I vår guide har vi samlat
smarta tips på hur du
tar hand om din
mobiltelefon och
får den att
hålla längre.

Skaffa ett abonnemang märkt med Bra Miljöval

Alla våra mobilabonnemang
är märkta med Bra Miljöval.
Detta gäller även alla befintliga
kunders abonnemang.

Du behöver inte göra
något och det kostar
inget extra för dig som
kund.

Frågor och svar

 • Vad är Bra Miljöval?
  Bra Miljöval är Svenska Naturskyddsföreningens märkning av miljö- och klimatmässigt hållbara produkter och tjänster. För att få märkningen har Verbal uppfyllt ett antal kriterier. Bland annat handlar det om enkla och kostnadseffektiva reparationer och återvinning av telefoner. Läs mer på www.bramiljoval.se
 • Vilka klimatutsläpp har mobilabonnemang?
  Utsläppen är framför allt i form av den energiåtgång som sker i serverhallarna. Den surf och den data som används kräver energi som i sin tur orsakar koldioxidutsläpp. Ett genomsnittligt abonnemang orsakar utsläpp av 5 kilo koldioxid per år. Det motsvarar utsläppen från ett normalt kylskåp. Som en del i Bra Miljövalmärkningen kommer Verbal informerar kunderna om sambandet mellan mobilanvändning och utsläpp av koldioxid för att ge tips om ett miljöanpassat mobilanvändande.
 • Varför har Verbal valt att licensiera sig med Bra Miljöval?
  Vi vill ta ansvar både för våra kunder och även bidra till en förändring i hela branschen. Som mobiloperatör behöver vi öka medvetenheten om dessa miljöproblem. Mobilernas batterier innehåller så kallade sällsynta jordartsmetaller. Dessa bryts ofta under dåliga förhållanden och brytningen skadar miljön på flera sätt. Vi erbjuder våra kunder begagnade telefoner via Refurbly och vi ger rabatt på reparationer hos Teknikmagasinet. Det är viktigt att öka medvetenheten om att telefoner inte är en slit- och slängprodukt.
 • Kommer Bra Miljöval-märkningen att omfatta alla abonnemang eller bara de som nytecknas?
  Bra Miljöval-märkningen kommer gälla för alla Verbals abonnemang, även befintliga – både privat och företag. Vi vill ta ansvar både för våra kunder och även bidra till en förändring i hela branschen. Som mobiloperatör behöver vi öka medvetenheten om dessa miljöproblem. Idag finns det ett mindre bolag som också har märkningen, dock är Verbal den enda mobiloperatören med eget nätavtal som har mobilabonnemang som är märkta med Bra Miljöval.
Se fler frågor och svar här

Så påverkar mobiltelefoner miljön

I Sverige ligger fler mobiltelefoner och skräpar i byrålådor än vad vi har invånare. Att förlänga livet på en mobil är väldigt viktigt. All miljöpåverkan från produktionen kommer ju en gång till när du köper en mobil. Använder du den dubbelt så länge har du halverat miljöpåverkan.

Miljöpåverkan
En mobiltelefon består av många olika material, som till exempel 68 olika metaller, plast och andra saker. Men att utvinna metaller som koppar, guld, silver och titan som finns i mobiltelefonerna kräver mycket resurser och orsakar stor miljöpåverkan.

Förutom att ladda telefonen på natten, så förbrukar den också mycket energi när man använder den. Detta sker i serverhallar där molndata lagras och när data transporteras genom fiberoptiska kablar. Enligt forskare på Chalmers tekniska högskola så motsvarar den totala mängden el som används när man använder en mobiltelefon ungefär samma mängd som ett kylskåp, läs mer här. 

Miljöinvesteringar
Verbal har åtagit sig att köpa ursprungsgarantier för el märkt med Bra Miljöval, för samma mängd som alla våra abonnenter använder. Genom att köpa lika mycket som våra abonnenter använder så ser vi till att det köps upp tillräckligt med miljömärkt el, vilket hjälper oss att nå vårt mål att vara en ansvarstagande och hållbar aktör. Bra Miljöval-märkt el betyder att den förnybara elproduktionen uppfyller höga miljökrav, exempelvis från vind-, vatten-, sol- och biokraft. Dessutom avsätter energibolagen som säljer miljömärkt el en del av intäkterna till Bra Miljöval-fonderna för att finansiera energi- och miljöprojekt. Här kan du läsa mer om det som de gör. 

Aktuella erbjudanden

Här kan du hitta de erbjudanden vi har för tillfället.

Spana in våra aktuella erbjudanden

Trustpilot