Abonnemang märkta Bra Miljöval

På Verbal är vi stolta över att erbjuda abonnemang som tilldelats Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval. Detta visar vårt engagemang för en grönare framtid och ger dig möjlighet att göra en positiv miljöpåverkan. Varje val du gör med oss tar oss ett steg närmare en hållbar värld. 💚 Från 1 Januari 2024 kommer Bra Miljöval vara ett tillägg på 19kr/månaden

100% Miljömärkt el.

Nyrenoverade telefoner till Schyssta priser.

Snabb och enkel service av din telefon.

Om Bra Miljöval​

För oss är det viktigt att alltid ligga i framkant när det gäller att skydda vår hälsa, klimat och miljön. Med abonnemang märka Bra Miljöval kan vi säkerställ att all el för att driva ett mobilabonnemang kommer från miljömärkt el. Viktigt att känna till är att det är skillnad mellan förnybar el och miljömärkt el. Med miljömärkning minskar vi den negativa miljöpåverkan från förnybar elproduktion, och ökar energieffektiviseringen så vår energianvändning minskar.

Bra Miljöval märkningen ställer också höga krav på oss som mobiloperatör, vilket vi ser som en spännande utmaning. Våra tjänster och produkter är under konstant utveckling för att minska vårt ekologiska avtryck. Detta är vårt löfte till dig – att tillsammans ta steg mot en bättre och grönare framtid.

Till Bra Miljövals hemsida

Detta gör vi

Reparation

Våra kunder som har mobilabonnemang hos oss ska enkelt kunna reparera telefonen till ett fördelaktigt pris. ​

Återvinning

Vi jobbar ständigt och aktivt för att våra kunder ska återvinna sin mobiltelefon så att den tas tillvara på bästa sätt. ​

Information

Vi tipsar om hur man användare mobilen på ett miljöriktigt sätt. ​

Tips på vad du kan göra

Köp begagnat – bra för dig och plånboken​

Välj en begagnad mobil hos Verbal – bra för både miljön och din plånbok. Upptäck fördelarna med att välja begagnat och hur enkelt det är att köpa.

Ta hand om dina saker så håller de längre​

I vår guide har vi samlat
smarta tips på hur du
tar hand om din
mobiltelefon och
får den att
hålla längre.

Abonnemang märkt med Bra Miljöval

Verbal erbjuder Bra Miljövaltill alla våra mobilabonnemang. Med denna märkning är du med och bidrar till en förnyelsebar framtid.

Frågor och svar

 • Vad är Bra Miljöval?
  Bra Miljöval är Svenska Naturskyddsföreningens märkning av miljö- och klimatmässigt hållbara produkter och tjänster. För att få märkningen har Verbal uppfyllt ett antal kriterier. Bland annat handlar det om enkla och kostnadseffektiva reparationer och återvinning av telefoner. Läs mer på www.bramiljoval.se
 • Vilka klimatutsläpp har mobilabonnemang?
  Utsläppen är framför allt i form av den energiåtgång som sker i serverhallarna. Den surf och den data som används kräver energi som i sin tur orsakar koldioxidutsläpp. Ett genomsnittligt abonnemang orsakar utsläpp av 5 kilo koldioxid per år. Det motsvarar utsläppen från ett normalt kylskåp.
 • Vilka samarbetspartners har vi får begagnade telefoner och reparationer?
  Vi erbjuder våra kunder begagnade telefoner via Refurbly.se och reparationer hos Teknikmagasinet. Det är viktigt att öka medvetenheten om att telefoner inte är en slit- och slängprodukt.
 • Varför har Verbal valt att licensiera sig med Bra Miljöval?
  Vi vill ta ansvar både för våra kunder och även bidra till en förändring i hela branschen. Som mobiloperatör behöver vi öka medvetenheten om dessa miljöproblem. Mobilernas batterier innehåller så kallade sällsynta jordartsmetaller. Dessa bryts ofta under dåliga förhållanden och brytningen skadar miljön på flera sätt.
 • Kommer Bra Miljöval-märkningen att omfatta alla abonnemang eller bara de som nytecknas?
  Bra Miljöval-märkningen kommer som ett tillval på 19kr/mån. Kan tecknas på nya, befintliga abonnemang samt både privat och företag. Vi vill ta ansvar både för våra kunder och även bidra till en förändring i hela branschen. Som mobiloperatör behöver vi öka medvetenheten om dessa miljöproblem.
Se fler frågor och svar här

Så påverkar mobiltelefoner miljön

I Sverige ligger fler mobiltelefoner och skräpar i byrålådor än vad vi har invånare. Att förlänga livet på en mobil är väldigt viktigt. All miljöpåverkan från produktionen kommer ju en gång till när du köper en mobil. Använder du den dubbelt så länge har du halverat miljöpåverkan.

Miljöpåverkan
En mobiltelefon består av många olika material, som till exempel 68 olika metaller, plast och andra saker. Men att utvinna metaller som koppar, guld, silver och titan som finns i mobiltelefonerna kräver mycket resurser och orsakar stor miljöpåverkan.

Förutom att ladda telefonen på natten, så förbrukar den också mycket energi när man använder den. Detta sker i serverhallar där molndata lagras och när data transporteras genom fiberoptiska kablar. Enligt forskare på Chalmers tekniska högskola så motsvarar den totala mängden el som används när man använder en mobiltelefon ungefär samma mängd som ett kylskåp, läs mer här. 

Miljöinvesteringar
Verbal har åtagit sig att köpa ursprungsgarantier för el märkt med Bra Miljöval, för samma mängd som alla våra abonnenter använder. Genom att köpa lika mycket som våra abonnenter använder så ser vi till att det köps upp tillräckligt med miljömärkt el, vilket hjälper oss att nå vårt mål att vara en ansvarstagande och hållbar aktör. Bra Miljöval-märkt el betyder att den förnybara elproduktionen uppfyller höga miljökrav, exempelvis från vind-, vatten-, sol- och biokraft. Dessutom avsätter energibolagen som säljer miljömärkt el en del av intäkterna till Bra Miljöval-fonderna för att finansiera energi- och miljöprojekt. Här kan du läsa mer om det som de gör.