fbpx

Dags för ditt barns första mobil

Att få sin första mobil är spännande och roligt för ett barn. Men det finns en del saker som är bra att tänka på som vuxen innan man låter barnet surfa fritt. 

Bra ålder för ett barns första mobil

Finns det något konkret svar på just frågan om när det är dags för barn att få sin första mobil? Vi kikade på statistik från svenskarna och internet som visar att ungefär en tredjedel av alla 7-8 åringar har en egen mobiltelefon. Bland de som är 9 år har drygt två tredjedelar en egen mobil och i 10-11 års åldern har i princip alla barn en egen mobiltelefon. Det är ovanligt att 5-6 åringar har en egen telefon men i de fallen lånar de ofta föräldrarnas mobiltelefon istället.

Givetvis måste man fortfarande ha koll på hur de använder telefonen och vad de har tillgång till. Statistiken visar bara hur många barn som har en egen mobiltelefon i praktiken. Detta betyder nödvändigtvis inte att de är redo för en egen första mobil.

Det kan kännas som en rimlig ålder att få sin första mobiltelefon när man börjar gå själv till och från skolan. Givetvis är det bra att då kunna nå sitt barn och att barnet kan ringa hem om det behövs. Man får inte glömma att barn är barn och att det kan vara ett bra alternativ att köpa en begagnad telefon istället. Då är det inte en lika stor förlust om den skulle bli stulen, borttappad eller gå sönder.

Varför ska barnet ha en egen mobil?

Nuförtiden är det nästan ett måste att ha en egen telefon. Det är så vi kommunicerar, har koll på klockan, kollar när bussen ska gå, lyssnar och tittar på underhållning mm. Då faller det sig ganska naturligt att få sin första mobil när man går i lågstadiet, alltså är 7-9 år. Det faller sig dessutom naturligt eftersom man vill att barnen börjar lära sig att vara allt mer självständiga, och då är det perfekt att ha sina föräldrar ett samtal bort, i teorin. Detta förutsätter att man som förälder också förberett barnet genom att informera om faror och vad man ska tänka på, samt att barnet är mogen nog att få sin första mobil.

Givetvis är det också skillnad på att ha en egen mobil 24/7, och att bara ha en när man reser eller om barnet ska sova borta.

Vad mer ska man då tänka när det är dags för ett barns första mobil?

Dels behöver de förstå att mobilen inte är en leksak, är något som kostar mycket pengar och att man ska vara försiktig med den. Man behöver också som förälder vara medveten om vilka faror det finns på nätet och upplysa barnen om det.

LADDA NER GUIDEN FÖR HUR DU STÄLLER IN FÖRÄLDRAKOLL

Mognaden hos ett barn kan vara väldigt individuell och där är det bara du som förälder som kan avgöra.

När det väl är dags att faktiskt få sin första mobil är det bra att sitta ner med barnet och prata om det. Det är man som vuxen som har mandat att sätta gränserna och det är bra för barnet att veta vad som gäller innan, för att undvika konflikter i efterhand. Prata om hur ni ska göra gällande skärmtid, vilka appar och spel som man vill att barnet använder och inte. Prata också om nätmobbning och att man ska vara en bra kompis, även på nätet. Om man ofta för dialoger som dessa ökar det chansen att barnet vågar berätta när det väl händer något som känns fel.

Att få sin första mobil är både spännande och roligt men det är bra att vara medveten om vilka nackdelar det finns, hur man undviker faror och vad man ska göra om man stöter på dem.