fbpx

Skärmtid och lärorika appar

Barn föds in i en värld beroende av teknik, full av skärmtid och våra liv blir mer och mer knutna till den på olika sätt. De lär sig hur man swipe:ar, tar foton och kollar på YouTube innan de ens lärt sig prata. Men finns det nyttiga appar, och kan man säkra telefonen på något sätt?

Tekniken och dess skärmtid, en blandning av nytta och nöje

Våra liv blir mer och mer digitaliserade och allt fler praktiska lösningar och hjälpmedel utvecklas. Dagens barn växer upp med allt detta och användandet utgör också en viktig social aspekt. Redan i tidig ålder börjar barn använda sociala medier och vara närvarande online. Man får inte glömma att barn inte har ett helt utvecklat konsekvenstänk och att det är viktigt att prata med barnen om både faror på nätet, hur man beter sig i kommentarsfält och mot varandra, men också lära dem hur man kan ha nytta av telefonen, funktioner, appar och vad man gör med sin skärmtid.

Vad kan man göra för att säkra telefonen mot betaltjänster?

Som förälder känner man sitt barn bäst och vet hur mycket man behöver begränsa och inte. Oavsett finns det några bra saker att tänka på innan barnet får fri tillgång till en egen mobiltelefon.

De moderna mobiltelefonerna har många olika smarta funktioner som underlättar för dig som förälder och hjälper dig att ha koll på ditt barns användande. Exempelvis om ditt barn har en iPhone, kan du ställa in att varje gång ditt barn försöker ladda ner en app, får du en notis i din telefon där du kan godkänna eller neka nedladdningen. Du kan också kan spärra betalköp, ställa in skärmtid, begränsa appar och mycket mer. Det går också att ställa in att du kan spåra ditt barns telefon; en säkerhetsåtgärd som kan vara en extra trygghet både för barnet självt men också om telefonen tappas bort.

LADDA NER GUIDEN OM ATT STÄLLA IN FÖRÄLDRAKOLL 

Den spännande tekniken

Även om det är viktigt att inte glömma att varna och lära om farorna på nätet, och att säkra upp telefonen, får man inte glömma hur spännande och fantastiskt rolig teknik och skärmar kan vara. Det är både utvecklande och lärorikt. Men det gäller att hitta en lagom dos av skärmtid.

Glöm inte att det finns många lärorika och undervisande spel anpassade för olika åldrar. I vår guide tipsar vi om några favoriter.

En bra sak att tänka på är också att barn helst ska undvika skärmar precis innan de ska sova, då ljuset kan störa deras sömn.

Vår värld i äkta 3D

Som tidigare nämnt är det oundvikligt att barn ska använda mobiler och ha skärmtid. Det är dessutom riktigt roligt och spännande. Men det är viktigt att vi vuxna hjälper till att göra det till en säkrare plats. Och glöm inte; lär barnen hur fantastiskt det är att vara ute i den riktiga 3D-världen också. Det bästa är en bra balans och en mix av både nytta och nöje, inne och ute. Det finns dessutom appar som bygger på att man rör sig, samlar poäng och går långa distanser. Varför inte spendera lite aktiv skärmtid tillsammans?